mandag 9. februar 2015

Kvæfjordkake - Verdens beste

100 g smør
120 g sukker
4 eggeplommer
3 ss melk
160 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker

Marengs:
4 eggehviter
200 g sukker

Fyll:
3 dl kremfløte
vaniljekrem

Pynt:
ca 100 g mandler hakket

Rør smør og sukker hvitt. Bland i eggeplommer og melk. Sikt sammen mel, bakepulver og vaniljesukker og rør det godt inn i blandingen.
Kle en stor langpanne med bakepapir og fordel deigen utover i et tynt lag.

Stivpisk eggehvitene og ha i sukkeret. Pisk videre til alt sukkeret er oppløst. Hell marengsen over deigen i langpannen. Strø hakkede mandler over det hele.

Stek kaken ved 180 grader på nederste rille til marengsen er stiv og har fått en gyllen farge, ca. 20 min. Avkjøl kaken. 

Pisk fløten stiv og bland den med vaniljekremen.
Del tilslutt kaken i to like store deler og legg kremen mellom bunnene.

Smaker veldig godt med jordbær, blåbær eller andre friske bær til :-)


  


Daim iskake

3 eggehviter
2 dl melis
200 g hakkede/malte mandler

Pisk eggehviter og melis stivt. Skjær inn de malte mandlene. 
Has i en smurt rund kakeform.
Stekes ved 150 grader i ca 1 time.

Daim-isen:
3 eggeplommer
100 g melis
1 liten boks kremfløte
1 dobbel Daim, hakkes i små biter

Pisk kremfløten til krem, bland resten i og sett det i fryseren. Rør av og til.
La det stå i fryseren i en times tid.
Legg bunnen på et kakefat og sett ringen rundt.
Ha daimisen oppå kaka og sett det tilbake i fryseren. La den stå der i minst 4 timer. Gjerne natten over.

Pynt med finhakket Daim eller Daim kuler.




Enkel krydderkake med glasur

9 dl hvetemel
7 dl sukker
4 ts kanel
3 ts natron
8 dl kefir eller kulturmelk

Bland alt sammen i en bakebolle.
Hell over i en smurt langpanne og stek ved 180 grader i ca 40 min.

Karamellkrem:
300 g melis
150 g smør
2 ts vaniljesukker
3 ss sterk kaffe
2 ss karamellsaus

Bland alt sammen og smør på helt avkjølt kake.

Hvis du ikke liker karamellkrem kan du pynte med sjokolade glasur eller ostekrem.

Sjokolade glasur:
100 g smør
250 g melis
1 ss kakao
2 ts vaniljesukker
3 ss varm kaffe

Ostekrem:
200 g kremost (f.eks. Philadelfia)
150 g smør
5 dl melis
2 ss vaniljesukker







Ostekake

225 g Digestivekjeks
125 g smør

200-250 g Philadelphiaost
100 g melis
1 ts vaniljesukker
1 beger lettrømme
2,5 dl kremfløte
1 pk sitrongelé

Knus kjeksen og bland med smeltet smør.
Fordel kjeksblandingen i bunnen av en rund kakeform eller sett formringen på et fat og fordel blandingen ned i der.
Avkjøl i kjøleskapet en stund.

Lag geleén med halvparten av væsken som står oppgitt på pakken og la den kjølne.

Bland stammen osten med melis, vaniljesukker og rømme. Bland inn stivpisket kremfløte og den avkjølte geleén.

Hell blandingen over kjeksmassen i formen og sett det i kjøleskapet over natten.

Pyntes med f.eks. kiwi.



Mammas grove pizzabunn

3 dl samalt hvete grov
2 dl samalt hvete fin
1 dl havregryn (små)
2 dl hvetemel
1 ts salt
1/2-1 pk tørrgjær
3 dl lunkent vann
1 dl oliven olje

Bland alt det tørre i en bakebolle, tilsett gjæren og lunkent vann og olje.
Elt godt sammen og la den heve i 30-40 min.
Kjevle ut og ha på valgfritt fyll.

Stekes ved 225 grader i ca 15 min.





PIZZA grunndeig og klassisk tomatsaus

Pizzadeig:
450 g hvetemel (ca 7 dl)
1 ts salt
1/2 pk tørrgjær
3 dl lunkent vann (37-40 grader)
1 dl olivenolje

Bland mel salt og tørrgjær i en bakebolle, tilsett lunkent vann og olivenolje og elt godt sammen.
La den heve i 30-45 min - til dobbel størrelse.

Kjevle ut på ei bakeplate. Nok til å dekke en vanlig bakeplate.

Bare fantasien setter grenser for hva du kan ha på av fyll. Slå deg løs :-)

Stekes ved 225 grader i ca 15 min.

Klassisk tomatsaus:

3 hakkede sjalottløk eller en stor vanlig løk
3 hakkede hvitløksfedd
2 ss olivenolje
2 bokser hakkede tomater
2 ss tomatpuré
2 ss hakket frisk oregano og basilikum
1/2 ts timian
litt chilipepper
salt og pepper

Bland alt i en kjele og la det koke en times tid. Jo lenger jo bedre...


 

Nabokake

1 l kulturmelk
10 dl hvetemel
5 dl sukker
100-150 g smelta smør
2 ts natron

Bland alt sammen i en bakebolle.
Hell røren i en bakepapirkledt langpanne form.

Strø over rosiner, kanel og perlesukker.
Eller du kan bytte ut rosiner med eple delt opp i små biter.

Stekes ved 180 grader i 30-40 min. nederst i ovnen.